Velmi dobrý výkon na Poháru žákyň

Poslední víkend před prázdninami se družstvo žákyň lehce uvolnilo ze školy již v pátek a rozehráli jsme vrchol jarní části sezóny – Open Pohár žákyň U13. Turnaj jsme spolupořádali s Olympií Blansko a tak se páteční a část sobotního programu základních skupin odehrál na hřišti v Novém Lískovci. Takto prestižní událost náš areál hostil poprvé a nervozita tak byla také na straně pořadatelů. Bohužel jsme před turnajem přišli o hráčky z důvodu zranění nebo školních výletů. Naštěstí se podařilo včas domluvit symbiózu se Snails Kunovice, kteří obdobně z nedostatku hráček museli svoji účast odmítnout. A byl to oboustranně vydařený nápad.

V pátek za vydatné pomoci rodičů a kamarádek z řad juniorek, kadetek a také zástupce juniorů i z družstva žáků se podařilo rychle nachystat hřiště a vše potřebné a holky se mohly soustředit opravdu jen na svůj sportovní výkon. V pravé poledne jsme tedy nastoupili proti Locos Břeclav. Začínáme hned po ose Snails-Sever, tedy Alča na prkně a Johča kečruje. Holky si to vyzkoušeli již na zápasech Little League a tak jim spolupráce od začátku klapala na výbornou. Úvodní útok Locos sice přinesl krásný dvoumetový odpal Břeclavské Niki, ale žádné body. Zato útok severek se zastavil až na maximálním počtu 6 doběhů. Ve druhé směně si pro bod Locos doběhla Karin (a to je druhé jméno na které si budeme muset z Břeclavi dávat pozor). Naše silná pálka opět udeřila v dohrávce 3. směny a opět celkem 6 bodů. Dvoumetovou ránu do outfieldu poslala Sonya a otevřela tak svůj veleúspěšný víkend. V další směně sice opět břeclavská Nikol korigovala výsledek doběhem po krásném trojmeťáku, ale to už nic nezměnilo a vyhráváme 12 : 2.

V podvečerní hodinu od 17:20 jsme rozehráli v pořadí 2. zápas a to proti Beavers Chomutov. Na Bobry nemáme dobré vzpomínky z loňského ročníku a řadu hráček jsme viděli na národním finále Little League, víme, že to bude těžký soupeř. Zahajujeme z pozice hostů v útoku a podle hesla na 2 outy se pálí…. nejlíp Johča i Alča stahují 2 bodíky. V obraně stavíme další Snails-Sever osu a tentokráte hází Johy na Áďu. První směnu holky udržely více než dobře 2x SO , chycený luftík a pouze 1 bodík Bobrů. Druhá směna však rozhodla, naše holky se Chomutovskou nadhazovačku vůbec nechytly a odešly 3x SO. V obraně jsme nakupily 3 chyby a to se trestá, Beavers nám bodově odskočili. Poslední body v zápase dovážíme až ve 4. směně. Smůlu si vybrala Alča, která se po výběhu z 1B nestihla vrátit na metu po krásném, leč chyceném linedrivu od Verunky. Dále naše obrana fungovala bezvadně, takže ani Beavers nedoplnil žádný doběh. Po skvělém výkonu však prohráváme, opět s Chomutovem, 4 : 3. Chomutov se stal nakonec vítězem celého Open Poháru a trenér Martin Chmelík nám pak přiznal, že náš duel byl pro Chomutovské družstvo nejtěžším zápasem víkendu.

Sobotní ráno, máme vše nachystáno, holky se rozcvičují a soupeř nikde. Pasos Pardubice si tedy rozhodně nepřivstal a navíc část družstva uvízla v koloně u dopravní nehody. Začaly jsme s malinkým zpožděním, ale průběhu zápasu to nevadilo. Do dalších bojů jsme oslabeni o Lenku, která musela odjet na Open pohár Coachballu U11 na Kunovickou Mlatevňu. Po smolné zkušenosti ze závěrečného turnaje loňské ročníku ligy jsme byli zvědavi, s jakou nastoupí Pardubické hráčky bez klučičích posil. Byla to změna, nasadili jsme další nadhazovací dvojici Áďa na Vandu a hráli kontrolovanou hru bez zbytečných chyb. Pasos se nebyly schopné prosadit pálkařsky, my jsme postupně přidávali doběhy až do 4. směny kdy musel rozhodčí zápas ukončit rozdílem. Vyhráli jsme hladce 7 : 0.

Tímto zápasem jsme ukončili působení na domácím hřišti a po sbalení s mezizastávkou na oběd se přesouváme do hlavnímu centra dění Open Poháru, na Blanenské Strawberry fields. Velký dík patří spolupracujícím rodičům, někteří totiž museli zůstat v Brně a nechat dohrát poslední utkání skupiny, pak vše poklidit a předat hřiště Áčku žen. Teprve pak nás mohli dohnat v Blansku a pustit se do pořádného fandění.

Krátce po 14 hodině tedy turnaj pro nás pokračuje osmifinálovým zápasem proti domácí Olympii. Je jasné že, blanenští trenéři využijí nejlepší možnou kombinaci Terka V. na prkně a Buchta na catcherovi, Dálnice D1 na 1B a Viktorie Kostková na spojce. Tato kombinace má svoji sílu, ale Severky si věřily a i když v 1. směně stáhli pouze bod, svou sílu ukázaly v té druhé. Postupně dobíhají Verča, Julča, Sonya, Vanda, Kája i Johy. Nadhazovačce soupeřů se po 6 obdržených bodech ve směně nešlo z prkna lehce a kamarádství napříč kluby zvítězilo nad euforií dobře odvedené práce. Dugoutem se nesla jen slova lítosti a soucitu s Terkou. Blansko se již nedokázalo nadechnout k protiútoku, sice dle očekávání přišlo několik dalekých odpalů a celkem 5 bodů, ale i Sever útočil, pálil a obíhal všechny mety. Kontrolovanou hrou jsme udrželi vítězství 10 : 5.

Krátce po ukončení zápasu nás čekali dovednostní soutěže Clash of Skills. Tentokráte opravdu úspěšné. Házelo se basketbalovým míčem, běhala se metová vzdálenost i překážková dráha, skákalo se z místa a také se všichni soutěžící musí ohnout tak aby dosáhli rukama na zem. Vždy se jedná o prima zpestření turnajového víkendu, a když běží překážkovou dráhu trenéři tak se holky můžou potrhat smíchy, ale fandí. V hodnocení Clash of Skills získáváme pomyslnou bronzovou medaili a Kája drží 3 rekordy víkendu, v běhu na metu i překážkovém a ve skoku z místa.

Zásadním zápasem každého postupového klíče je čtvrtfinálový zápas, který rozhoduje boje o medaile. Na nás tentokráte vyšel tým Joudrs Praha v odloženém čase 18:40. Na prkno stavíme Verču a k ní do catcherovského ustrojení Johču. Za Joudrs nadhazuje reprezentantka „Maky“ Švecová, z pohledu hodnocení posledního Mistrovství světa U12 tedy světová dvojka. Pověstná druhá směna nás hodně bolela. Soupeřkám Verčin nadhoz dělal problém, ale série našich chyb v obraně darovala pražským minimálně 3 body. Všechny outy si musela zahrát nadhazovací osa, bohužel Joudrs oběhlo 5x. I přes velký tlak severek jsme zvládli již jen korigovat výsledek a prohráváme 5 : 3 . Opět malé přirovnání k loňskému ročníku, zase z hřiště v sobotu odcházíme poslední.

Nedělní program začínáme v 9:30 proti Arrows Ostrava. Bohužel přišla nepříjemná zpráva, Ama musí na lékařskou pohotovost se zanícenou nohou. Zbytek turnaje tak tvořila „berle tým“ s Majdou. Na zápas se těšíme, v Arrows máme spoustu kamarádek a vzájemný souboj je náležitě vyhecovaný. Coachové z Ostravy !!! nás trochu překvapili volbou nadhazovačky a pro Sabču zvolili post chytače a nadhazování svěřili Klaudii. Naše nadhazovací prkno obsadila Alča a chytá Vanda. Před vlastním začátkem malá komplikace v podobě krvácení z nosu a tak raději využíváme pravidlo o krvi „blood“ abychom nemuseli střídat – moc nás už nezbylo. Úvod zápasu nám vyšel, 3 doběhy představovali trochu více klidu do zápasu. Soupeřkám jsme umožnili za celou hru skórovat pouze jednou, my naopak přidali ve 3 směně další body. Vyhráváme 5 : 1.

Turnaj tedy pro nás vrcholí bitvou o 5. místo s neznámým soupeřem Waynes Pardubice, klubem který je roky znám spíše zaměřením na variantu slowpitch. Waynes vyhráli svou základní skupinu, takže očekávání bylo lehce nervózní. Losem jsme získali výhodu domácího celku a začínáme obranou v poli. Waynes nám hned od začátku ukázali v čem jejich síla, obrovská chuť švihat nadhozené míče a pálit. A dařilo se jim tak dobře, že jsme museli přistoupit ke změně nadhazovacího rytmu a zkusit jinou nadhazovačku. Jindy famózní Verča se tak z prkna poroučela hned v 1. směně. Zkusili jsme Johy na Vandu a fungovalo to až do konce utkání. Konec 1. směny nevypadal dobře, prohráváme 0:5. Hodně jsme o psychickém nastavení hráčů mluvili a holky byly poučené a nad věcí, věděly, že do konce zápasu máme 5x pálku. I Severky ukázaly, že nejsou v hracím pavouku tak vysoko náhodou. Postupně jsme přidávali doběhy, vyrovnali a následně si získali i vedení a náskok. Obrana již dále fungovala bezvadně. Premiéru v infieldu si vystřihla Marianka. Meda, benjamínek družstva nasbírala cenné zkušenosti a okusila i závěrečný boj, navíc byla neúnavný sběrač odhozených pálek. Boj o 5. místo končíme vítězstvím 9 : 5.

Úspěšný víkend končíme s bilancí:
5 výher a 2 pohry,
celkově 5. místo mezi všemi kluby v ČR,
3. místo v dovednostní soutěži Clash of Skills,
33 000 kroků na počítadle za 1 hrací den,
13 zmrzlin na svátek Jana,
4 berle a 2 chromé nohy,
2 snězené skleničky Nutelly
a spousta palačinek od Petra
1 velká parta Severu Brno a Snails Kunovice, která zvládla uspořádat brněnskou část turnaje, přejet do Blanska na hlavní hřiště, odehrát naplno svoje zápasy a k tomu fandit, být spolu a užít si softball.

Kompletní výsledky Poháru na webu ČSA

Konečné pořadí Poháru žákyň na webu ČSA

FOTOGALÉRIE

Autor článku: Jan Slavík

Sdílet článek
partner partner partner partner partner partner partner partner partner