Zlato z Evropského poháru

Letos jsme se po tříleté nucené pauze díky covidu opět v termínu 15.8. - 19.8.2023 zúčastnili Evropského poháru - European Massimo Romeo Youth Tournament pro hráčky a hráče do 13 let v italském Collecchiu. A bylo na co navazovat. V roce 2018 jsme dovezli bronzové medaile, v roce 2019 stříbrné. Pak přišel covid a šňůra byla přerušena.

Původně jsme chtěli do Collecchia jet zase vlakem. Bohužel ceny zpátečních jízdenek vystřelili neskutečně vysoko, tak jsme nakonec vyrazili auty. Vyrazili jsme již v pondělí, s dostatečným předstihem, Z pondělí na úterý jsme si udělali zastávku u rakouského jezera Ossiacher. V úterý jsme dorazili do Collecchia, ubytovali přímo na hřišti a rozkoukali jsme se. Vše bylo jak před 4 lety, jen na softballovém hřišti vyrostla nová tribuna. I místní oblíbená gelaterie měla ceny stejné jak před 4 lety :-). Na pohár jsme opět povolali kvalitní posily z týmů Snails Kunovice, Olympia Blansko, Kotlářka Praha a Eagles Praha.

A ve středu to vše vypuklo. V základní skupině jsme nastoupili v českém derby proti Joudrs Praha. Od začátku se nám výrazně dařilo na pálce. V každé směně se nám podařilo dát max. počet 4 bodů. V poli jsme předvedli rovněž výbornou hru. První zápas na poháru vyhráváme rozdílem 16 : 2. Druhý středeční zápas jsme odehráli ve večerních hodinách pod umělým osvětlením proti chorvatskému týmu Princ Zagreb. Chorvatský tým měl několik posil z Itálie. A zvláště italská nadhazovačka nás první dvě směny držela na uzdě. Po změnu nadhozu jsme ale začali pálit a vozit jeden bod za druhým. Obrana hrála perfektně. Jasná výhra 12 : 0.

Ve čtvrtek jsme měli celý den volno až do 20:00, kdy jsme nastoupili proti výběru Rakouska. I když se mohlo zdát podle předešlých výsledků rakouského týmu, že to bude snadný soupeř, tak opak byl pravdou. Rakousko nás trápilo celý zápas. Nebyli jsme schopni se prosadit na pálce. V poli jsme udělali několik zbytečných chyb. Byla potřeba nějaká vzpruha. Ta naštěstí přišla po důrazném proslovu trenérů a zápas jsme otočili ve svůj prospěch na konečných 6 : 4. Doslova vydřené vítězství.

Do finálové skupiny jsme postoupili z prvního místa. V pátek jsme odehráli první zápas proti španělskému celku Navarra Selection. Případná výhra nás posunula do finále poháru. Na prkno se postavila Veronika Hřívová. A dalo by se říci, že to byl její životní zápas. Do třetí směny svými nadhozy neumožnila soupeřům ani zisk první mety. Skvělá hra Verči se přesunula i na naši pálku. Zápas jsme dovedli do vítězného cíle - 11 : 1 a zajistili jsme si tak postup do sobotního finále. Ale v pátek nás čekalo ještě jedno utkání proti Piranhas Beroun. I Piraním se podařilo postoupit do finále. Tento zápas byl tak generálka před finále. Protože "o nic nešlo", mohli jsme experimentovat se sestavou a vyzkoušet si hráčky a hráče na jiných postech a možná objevit skrytý talent. V odpoledním vedru jsme vyhráli těsně 8 : 7.

Je to tady.... finále.... Ovšem ještě před finále jsme řešili, jak připravit tým na to, že bude hrát v 15:00 v největším pařáku, kdy teploty měli dosahovat 38 stupňů ve stínu, žádný mráček, žádný vánek.... Zvolili jsme "odpočinkovou taktiku". Tým jsme nechali před obědem pořádně rozvičit a rozházet, po obědě jsme děti zahnali na baseballovou tribunu, kde byl pěkný chládek a nechaly je odpočívat. 45 minut před utkáním jsme dali krátké rozpálení. Čtvrt hodiny před utkáním klidový režim a kilogramy vychlazeného melounu. A mohli jsme jít na to. Ale nezačali jsme vůbec dobře. Piraně se hned v první směně po našich dvou chybách v obraně ujímají vedení 0 : 1. Do třetí směny je to souboj nadhazovaček. V dohrávce třetí směny přichází zlom. Naše pálka doslova ožila a nám se podařilo 4x doběhnout na domácí směnu a otočit zápas v náš prospěch. Ve čtvrté směně přidáváme další 2 body. Berounu už neumožníme bodovat a finále vyhráváme 6 : 1. Po bronzu a stříbru, tak přidáváme i tu nejcennější zlatou medaili! Neskutečný úspěch. Večer jsme pak slavili v místní vyhlášené pizzerii. :-)

Zpáteční cestu jsem si opět zpříjemnili dvoudenním pobytem u jezera Ossiacher.

Zlatá sestava:

SK Sever Brno: Veronika Hřívová, Johana Slavíková, Karolína Rauko, Vanda Vránková, Amálie Šimíková, Lukáš Divácký, David Filip, Daniel Gregor

Snails Kunovice: Adéle Víchová, Julie Hasmandová, Alena Krajčová

Olympia Blansko: Tereza Valtusová

Kotlářka Praha: Kristýna Šestáková

Eagles Praha: Natálie Budínová

Výsledky a statistiky na webu WBSC Europe

FOTOGALÉRIE



Autor článku: Michal Doležel

Sdílet článek
partner partner partner partner partner partner partner partner partner